31 Aralık 2007 Pazartesi

Basketbol nedir?

Basketbol, çogunlukla kapali salonda oynanir. Dikdörtgen biçimindeki basketbol alaninin tabani sert tahtadan yapilir. Alanin boyutlari degisiklik göstermekle birlikte, ideal boyutlar 26 m x 14 m’dir. Oyun alani bir orta çizgiyle ikiye ayrilir. Bu çizginin tam ortasinda, orta yuvarlak denen bir daire çizilidir. Basketbol alaninin karsilikli olarak kisa kenar çizgilerinde birer pota bulunur.


Pota, kenar çizgisinden 1,2 metre içeridedir ve 1,8 m x 1,2 m boyutlarinda bir sac levhadir. Pota üzerinde, yerden 3,05 metre yükseklikte bir sepet vardir. Sepet, 45 cm çapinda demir bir çember ile buna asili, alt kismi açik, beyaz bir fileden olusur. Basketbol elle oynanir ve atilan top yukaridan çembere girip fileden geçerek asagiya düsünce sayi olur. Basketbol topunun çevresi yaklasik 75-78 cm, agirligi 600-650 gram kadardir.


Basketbol beser kisilik iki takimla oynanir. Her takimin en çok yedi yedek oyuncusu bulunabilir. Oyuncu, oyunun durdugu herhangi bir anda degistirilebilir ve oyuncu degistirmede bir sinirlama yoktur. Genelde takimdaki bes oyuncunun ayri ayri görevleri vardir. Her oyuncu atis yapabilir ve karsi takimin hücumu sirasinda da savunma yapmasi zorunludur. Oyuncular alanda, bir orta, iki ileri ve iki savunma oyuncusu olarak yerini alir. En uzun boylu oyuncu, genellikle orta oyuncusu olarak seçilir. Karsilasma, oyunun ve her devrenin baslangicinda hakemin, topu orta yuvarlakta havaya atmasiyla baslar. Topun, iki takimdan birer oyuncu arasinda, iki oyuncunun da siçrayabileceginden daha yukariya atilmasi gerekir. Top en yüksek noktasina ulastiktan sonra, iki rakip oyuncu siçrayarak topu kendi takimina kazandirmaya çalisir. Topu kapan takim paslasarak ya da top sürerek rakip takimin potasina dogru ilerler. Topa sahip olan oyuncu, takim arkadasiyla paslasmadan önce bir adim atabilir. Top sürme, her adimda bir topu yerde sektirerek yapilir. Top sürerek ilerleyen oyuncu durup topu tuttuktan sonra ya pas vermek ya da sepete atis yapmak zorundadir. Yeniden top sürerek oyuna devam edemez, devam ederse "çifte sürme" diye adlandirilan bir hataya yol açmis olur. Her takimin 24 saniyelik hücum süresi vardir.Oyuncu topu potaya herhangi bir noktadan ve açidan atabilir. Siçrayarak topu dogrudan dogruya sepetin içine de birakabilir. Savunma yapan oyuncu, atis yapani, faul yapmadan engellemeye çalisir. Topun çemberden girmesine "basket" denir. Üç sayi çizgisi adi verilen yarim dairenin disindan yapilan isabetli atislar üç sayi kazandirir. Üç sayi çizgisi içinden yapilan atislar ise iki sayidir. Sayidan sonra karsi takim pota altindan oyunu baslatir. Kenar çizgisinin disinda topu alan oyuncu, bes saniye içinde alandaki takim arkadaslarindan birine atarak topu oyuna sokmak zorundadir. Topu alan oyuncunun ise, 10 saniye içinde topu karsi yari alana tasimasi gerekir. Bunu yapamazsa top rakip takima geçer ve rakip takim topu yandan oyuna sokar. Bir takim topu rakip yari alana geçirdikten sonra, topu bir daha kendi alanina geri tasiyamaz. Bunu yaparsa bir kurali çignemis olur.

Hiç yorum yok: